Oog op Delft - Sonja ter Heijden 1

“Delft, de stad die in mij leeft”

De schilderijen van Sonja ter Heijden bevatten altijd een vleugje mystiek en een flinke dosis Delft.

Sonja ter Heijden en Delft, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Vijf, zes dagen weg uit Delft is wel maximaal, dan krijg ik heimwee en moet ik terug”, zegt de kunstenares die geboren en getogen is in de wijk Voorhof. “Wat het is? Ik weet het niet. Delft heeft gewoon iets magisch. De zon in de grachten, de weerkaatsing onder de bruggen, de historie. Soms denk ik wel eens dat ik een paar eeuwen terug had moeten leven; de oude gebouwen, de kleding en de schilderijen natuurlijk.”

Het is dus niet zo gek dat Delft terugkomt in elk schilderij van Sonja ter Heijden. Niet de stad zelf, maar wel het vermaarde Delfts Blauw. De setting is vaak mystiek, met een zelfbedacht decor vol perspectief, detail en symboliek. En daarin plaatst de kunstenares een vaas, een bord of een ander stuk van het kenmerkende aardewerk. In haar meest recente schilderij bijvoorbeeld heeft ze de Delfts Blauwe buste van Willem III opgenomen in een haast 3D-achtig houten decor. En in het imposante Drieëeenheid, dat de crisis in de zorg verbeeldt, verwerkte ze maar liefst drie Delfts Blauwe vazen. “Er is geen schilderij zonder Delfts Blauw”, zegt ze. De reden? Ze weet het niet. “Het is gewoon niet mogelijk voor mij om iets anders te schilderen dan Delfts Blauw. Zeg het maar. Ik denk dat ik een blauw hart heb.”

 

Oog op Delft - Sonja ter Heijden

Sonja ter Heijden en haar ‘Drieëenheid’; barstensvol perspectief, detail, symboliek en uiteraard Delfts Blauw


4 reacties

 1. Romany

  Zo trots op mijn lieve moeder! ❤️

 2. Ria Rozenberg

  Passie voor haar stad en haar blauwe hart, maakt dat zij unieke kunst maakt.

 3. mary

  Uniek in een woord!……. mijn prachtige zus .
  Zovel bewondering voor jouw schilderij!

 4. Trea

  Dit is nog maar een kleine foto.In het echt zijn haar schilderijen gewoon ongelooflijk mooi .Daar blijf je naar kijken,er is zoveel op te zien,ook symbolisch.Hopelijk komt er snel een expositie!!!

Reacties zijn gesloten.

Next ArticleSchoolvoetbal bij SEP