Linking Pieces in Museum Bredius te zien vanaf 3 december

Museum Bredius maakt bekend dat het tijdens de tentoonstelling Linking Pieces, die op 3 december opent, ook het gehechte schilderij Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje van Jacob Gerritsz Cuyp (Dordrecht 1594- c. 1652) en zijn zoon Aelbert Cuyp (Dordrecht 1620-1691) zal tonen. Dit grote portret van twee kinderen is vóór 1864 in twee delen gesneden. In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn de twee helften, die altijd bij elkaar zijn gebleven, weer samengebracht. In 2009 heeft het Dordrechts Museum het kunnen verwerven. Museum Bredius krijgt het kapitale stuk (192,5 cm breed en 121,7 cm hoog) voor de tentoonstelling Linking Pieces in bruikleen voor de gehele voorstellingsperiode tot 5 maart 2017.
bredius1-mobile
Aan de hand van een aantal heldere voorbeelden geeft de tentoonstelling een beeld van de diverse aspecten en afwegingen van het weer samenbrengen van stukken die fysiek gescheiden zijn geweest. Museum Bredius is hiermee het eerste museum in Nederland dat aan een breed publiek inzicht geeft in de redenen waarom en de wijze waarop, schilderijen in het verleden in stukken zijn verdeeld en door toeval of jarenlange research weer bijeenkomen. Vragen als ‘wat kunnen redenen zijn van het opdelen?’,’ welke ethische aspecten spelen een rol?’, ‘moet de samenvoeging omkeerbaar zijn?’, ‘wat is de waarde van een opgedeeld doek?’ en ‘wie is de eigenaar?’ komen in de tentoonstelling aan bod. Stukken die centraal staan in de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld: het gehechte schilderij Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje van Jacob Gerritsz Cuyp (Dordrecht 1594- c. 1652) en zijn zoon Aelbert Cuyp (Dordrecht 1620-1691), De allegorie op het leven van een man van Hendrik Aerts (circa 1570 – 1603), De Bruidsnacht van Tobias en Sara van Jan Steen en het Damesportret van Willem Drost.
bredius-2-mobile
Museum Bredius
De collectie van Museum Bredius is de verzameling van de befaamde Dr. Abraham Bredius, de eerste echte Nederlandse kunsthistoricus en een groot kenner van de 17e eeuwse schilderkunst. Hij verzamelde werken van o.a. Rembrandt, Jan Steen, Van der Neer, d’Hondecoeter en Hobbema. Daarnaast bestaat zijn nalatenschap uit tekeningen, porselein, zilverwerk en meubels. De gehele collectie is ondergebracht in een statig herenhuis aan de Hofvijver in Den Haag en zichtbaar voor het publiek van dinsdag tot en met zondag.
Linking Pieces in Museum Bredius wordt mede mogelijk gemaakt door:
M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, het Hendrik Muller Fonds en het VSB Fonds.

Next ArticleBedrijven Contact Dagen Foto-verslag