Van Binnen en van Buiten

Lak aan klein leed?

Nou Frank, Ik weet het niet meer met dat nepnieuws hoor! Want dat Fortuna Sittard een Nigeriaan als trainer krijgt en we dat serieus moeten nemen, dat valt toch nauwelijks meer te geloven? Nee, ik neem De Speld vanaf nu als enige, ware nieuwsbron, de rest lees ik met gezond argwaan.
Lees verder...


Scrooge

Een avondje Scrooge…

Ik hoop dat iedereen al een paar heerlijke kerstdagen achter de rug heeft. Lekker samen gegeten? Net wat teveel gedronken? Aaaaahhhh! Dan nu lekker uitbuiken met een goed glas wijn. De kerstlampjes aan, voeten hoog en genieten van een kerstfilm. De kerstfilm, een genre op zich. Lekker sentimenteel. Vet aangezette muziek! Een moraal. Dat we allemaal tevreden moeten zijn en wat liever voor elkaar!
Lees verder...

ENNE

ENNE? Ja ook enne.

De tweede editie van het Street Art Heerlen magazine komt eraan in een nieuw jasje. Vanaf 23 december is deze tweede editie te koop bij verschillende locaties in Heerlen centrum. Dit keer onder de naam ENNE: een mooi, handzaam en dikker boekje dat voelt als een stadsgids voor iedere tuup. Hét boekje om murals te ontdekken en Heerlen te proeven.
Lees verder...

pancratiusplein-2015-2016

Nederlands kampioenschap azijnpissen

Hoi Kevin, De kerstgedachte is in Landgraaf inderdaad ver te zoeken. Niks verbroedering en samenzijn. Er is in Landgraaf al een raadslid overstag gegaan en overgelopen na het nee-kamp, waardoor de meerderheid voor een fusie met Heerlen wel heel krap wordt. En dan staat er morgenavond nog een grote protestmanifestatie bij de aanstaande bruid van Heerlen gepland. Bij GBBL hebben ze goed opgelet hoe nepnieuws via Facebook zijn werk kan doen. Als je daarmee Trump in het zadel van het machtigste land ter wereld kunt helpen, dan moet het afblazen van zo’n fusie toch een koud kunstje zijn? Dus als je de komende tijd leest dat Pinkpop verhuist naar de sporthal waar het Bekkerveldfestival wordt gehouden, de Wilhelminaberg wordt afgegraven en in de Sigrano-groeve wordt gestort en voetbalclubs UOW ’02 en FC Hoensbroek gaan fuseren, denk dan na en trap er niet in!
Lees verder...

Wolfshoofdplein Mariarade

“Het pleintje!”

De “pleintjes”… Bestaan ze nog? Ligt het aan mij, maar ik zie ze niet meer! Ik bedoel uiteraard de beruchte hangplekken waar jongeren met hun brommertjes bij elkaar komen. Om wát te doen? Niks! Gewoon lekker hangen. Stoer op je brommer zitten, je eerste sigaret roken (“Kijk uit, daar komt je moeder!”) en veel, heel veel, ouwehoeren! En dat doe je dan op “het pleintje”!
Lees verder...

GBBL: Voor al uw ansichtkaarten

Beste Frank, Het is dat ik op 23 december nog moet werken in Amsterdam, maar anders was ik graag samen de avond van tevoren met jou naar de protestmanifestatie in Landgraaf gegaan. De idioten uit de Heerlense gemeenteraad ken ik wel, nu wordt het tijd om de roergangers uit Landgraaf te leren kennen. Het ziet er namelijk naar uit dat die binnenkort een gezamelijke gemeenteraad gaan vormen.
Lees verder...

Frits Hartgerink

Frits Hartgerink wordt 90!

Nee niet ik, (al hoop ik dat wel natuurlijk, uiteindelijk) maar mijn vader is jarig aanstaande zondag. Hij wordt 90 jaar en heet , net als ik, Frits Hartgerink. Ik ben dus Frits junior. Eigenlijk Frits de derde (Ik begreep dat een oom van mijn vader ook al “Frits” heette, maar zoals ik altijd zeg, Rocky III was ook de beste!)
Lees verder...

Jan Smeets en Tante Rikie

Hoi Kevin, Ja, we worden de grootste. Het scheelt maar een paar duizend inwoners, maar Heergraaf of Landheer, of hoe de nieuwe gemeente ook gaat heten, wordt groter dan Maastricht. Zou het de trots van de Heerlenaren op hun stad een extra boost geven? En trots is al de grootste winst van 2016 voor Heerlen. Tijdens Serious Request eind vorig jaar merkte je het al. Er veranderde iets in de sfeer. Zelfs de grootste parkstadpessimisten werden er door aangestoken. Het kan wél in Heerlen, dat gevoel. En daar zijn ze in 2016 vrolijk mee doorgegaan, met als resultaat de titel evenementenstad van 2016. En daarna ook nog door een Anschluss Maastricht rechts inhalen, dat doet iets met een stad en zijn inwoners. Maar daarbij, die status van grootste gemeente kan zo weer voorbij zijn, want Heerlen en Landgraaf krimpen door en in Maastricht trekken ze elk jaar eind augustus een vers blik studenten open.
Lees verder...

Boeteren Mijnmuseum

Wiens museum? Mijn museum!

Kijk thuis bij je ouders of grootouders eens tussen hun lp’s. Grote kans dat je een “doos van een lp” tegenkomt. Drie keer zo dik als een gewone lp. Op de voorzijde een zwart-witfoto van een groep mijnwerkers op weg naar hun “sjiech”. Het is het album “Witste nog, Koempel” van de, in Limburg, legendarische groep “Carboon”! In deze column neem ik u mee naar het Mijnmuseum. (Tekst: Frits Hartgerink – Foto: Fotocollectie DeMijnen/DSM)
Lees verder...

Pleintje Geleenstraat

Make-over voor plein Geleenstraat

Dinsdag 6 december starten werkzaamheden om het pleintje voor het stadhuis aan de Geleenstraat te verbeteren en te verfraaien met nieuwe elementen. Deze werkzaamheden zullen op 16 december zijn afgerond.
Lees verder...