Nieuw in Zaandam: Costes

Nieuw in Zaandam. Overal waar ik ben zie ik niet alleen de voorjaarsbloemen uit de grond ‘knallen’. Op veel plekken zie ik ook nieuwe gebouwen staan. Gisteren was ik op de Gedempte Gracht en trok dit mooie pand mijn aandacht. Stond het er altijd al? De winkel op de begane grond zat er in ieder geval nog niet in. Ballonnen en loper laten weten dat de opening nog vers is. Even googlen leert dat het toch al begin februari was, dat Costes haar deuren opende. De tijd nemen om te fotograferen is er de laatste tijd niet echt bj voor mij. Goed nieuws dus, dat Oog Op Nederland haar opzet wil veranderen. Binnenkort verschijnt er een app, zodat ook jij je foto’s kunt uploaden. Ik laat je weten als er meer bekend is.
Lees verder...


Vandaag is de dag: verkiezingen.

Vandaag is de dag van de verkiezingen. Velen zijn blij dat alle campagnes weer zijn afgelopen, anderen wachten met spanning op de uitslag. Hoe zal het parlement na vandaag worden samengesteld en welke gevolgen gaat deze keuze krijgen? Natuurlijk zijn er ook mensen die het erg druk hebben vandaag. Vanochtend om 6 uur zag ik al een berichtje langskomen: mensen van burgerzaken waren al aan het werk. Zij gaan vandaag de stembureaus langs en zien toe dat alles goed reilt en zeilt. En natuurlijk zijn er de vele vrijwilligers op de stembureaus. Krijgen ze het druk vandaag? Ik ga eens een kijkje nemen.
Lees verder...

Ik kom ogen tekort

‘Er is zoveel te zien, te doen en op zoveel plaatsen tegelijk, ik kom ogen tekort’. Deze gedachte was aanleiding voor de overweging te stoppen met Oog op Zaandam. Tezelfdertijd kwam men ook bij Oog op Nederland tot dezelfde conclusie: de huidige opzet is geen haalbare kaart, we gaan het anders doen. De afgelopen maanden is er keihard gewerkt aan een nieuwe opzet en binnenkort gaan we van start. ‘We’ inderdaad, want na een pauze van twee maanden merk ik dat ik Oog op Zaandam heb gemist. Oké, ik kan niet alles delen wat ik zou willen, maar een selectie laten zien van wat er is, is altijd meer dan niets. Oog op… is een mooie aanleiding om de deur uit te gaan en mensen, plaatsen en activiteiten te fotograferen. Ik doe mee in de nieuwe opzet. Paln is, dat iedereen die dat wil kan gaan ‘verbinden door verbeelden’. Nieuws in jouw wijk, activiteiten waar jij je voor inzet, initiatieven die jouw hart raken. Pak je camera en breng het onder de aandacht. Een dezer dagen is de speciaal daarvoor ontwikkelde app beschikbaar. Zodra er nieuwe informatie is, laat ik het je weten. Tot snel
Lees verder...

Het Oog is gesloten

Vandaag is de laatste dag van Oog op Zaandam, in ieder geval in zijn huidige vorm. Als laatste foto kies ik deze, genomen op 14 januari 2015, bij de opening van de tentoonstelling ‘Drie jaar, drie maanden en drie weken’.  Een tentoonstelling over de periode van 1942-1945 waarin Joodse inwoners uit de Zaanstreek systematisch verwijderd werden. Een tentoonstelling, bedoeld om al deze mensen, wiens bestaan zo is weggevaagd, weer een gezicht te geven, hun verhaal te vertellen. Voor mij tekent deze foto, deze gebeurtenis, het belang van mensen met elkaar in verbinding brengen. Oog op Zaandam is voor mij een tijd lang een manier geweest om hieraan bij te dragen. Ik kijk met plezier terug op de mooie ervaringen en ontmoetingen die dat met zich heeft meegebracht. Op dit moment kies ik voor een andere weg om aan dit doel te werken. Gelukkig zijn er nog vele andere sites, waar jij terecht kunt om informatie vanuit en over het Zaanse te vinden. Ik geef hieronder een aantal links, aanvullingen zijn welkom. Als er een nieuwe invulling komt van Oog op Zaandam, laat ik het je weten. Dank voor je interesse. Laten we met elkaar een mooi 2017 maken. De Orkaan Dit is Assendelft Je bent een Zaankanter als Zaanse verhalen Zaanstreek in Beeld  
Lees verder...

Tien foto’s in de Orkaan

Op de valreep van 2016 een leuk bericht. Tien foto’s van Oog op Zaandam staan in de serie ‘2016 in 100 foto’s‘ van De Orkaan. Ook Pascal Fielmich van Oog op Assendelft selecteerde tien van zijn foto’s. Hij heeft inmiddels de beslissing genomen verder te gaan onder de naam Dit is Assendelft. Als ik de namen van alle fotografen zie langskomen, voel ik me best een beetje trots dat ik in dit rijtje mag staan. Ik vind ze stuk voor stuk toppers. Mooi om te zien hoe ieder zo zijn eigen invalshoeken kiest. Natuurlijk kwam ik na het versturen van de foto’s nog andere tegen, zoals deze foto’s van het terugplaatsen van de ramen van de Paaskerk. Deze vandaag dan nog als extraatje.
Lees verder...

Samen kom je verder

Samen kom je verder, dat is waar ik in geloof. Dat is ook waar ik in mijn werk altijd actief in ben geweest. In de jeugdhulpverlening, in onderwijs, in wijkgericht werken. De brug slaan tussen ouders en kinderen, theorie en praktijk, wijken en gemeente. Het hokjesdenken in Nederland zie ik steeds vaker als een belemmering. Als de structuur van een organisatie het halen van de eigen doelstellingen in de weg gaat staan, is het tijd voor een andere koers. Als nieuwbakken zelfstandige in de sociale sector ben ik een buitenbeentje, een ‘eilandhopper’. Bruggen slaan tussen organisaties, gaten vullen op punten waarop niets geregeld is. Het hokjesdenken gaat onverminderd door, de speelruimte voor professionals wordt steeds kleiner door de fractals die ontstaan. De afstand tussen formele en informele structuren wordt steeds groter, steeds meer mensen vallen tussen wal en schip. En voor zelfstandigen is in de sociale sector is in 2012 geen ruimte meer. Hoe nu verder? Fractal: Sierpinski carpet 6, foto van internet. Mantelzorg wordt voor mij stap 1, om in ieder geval mijn oma niet tussen wal en schip te laten vallen. Ik kijk met liefde terug op de tijd die we met haar hebben doorgebracht. De periode die we als gezin samen met haar doorbrengen geeft me tijd om na te denken. Hoe kan het anders? Wat is nodig? We hebben nieuwe structuren nodig, die weer leiden tot het doel waarvoor ze opgezet zijn. Verbinding wordt steeds belangrijker, zeker tussen formele en informele structuren. Gaan de sociale wijkteams slagen in
Lees verder...

Tophandbal in Zaandam

Ook zo genoten van het handbal bij de Olympische Spelen? In december kunnen we dicht bij huis genieten: het Koreaanse Herenteam speelt drie dagen achter elkaar een wedstrijd in het nieuwe topsportcentrum. Tegenstanders zijn het Nederlandse team, het Belgische team en eredivisieclub KRAS Volendam. Lees voor meer informatie het persbericht dat HV Zaanstreek hierover schreef.
Lees verder...

Dam tot Dam: Ga jij lopen of kijken?

De Dam tot Damloop is niet meer weg te denken uit het Zaanse straatbeeld. ‘Vandaag voor mij de dertigste keer’, zag ik al langskomen op Facebook. Anderen kiezen om te kijken. ‘Met een lekker biertje op het beste plekje’.
Lees verder...

Under the moon of love

By the light of the silvery moon. Allerhande liedjes komen boven borrelen, als ik naar de volle maan lig te kijken. Op de achtergrond het geluid van een helicopter.
Lees verder...