Under the moon of love

By the light of the silvery moon. Allerhande liedjes komen boven borrelen, als ik naar de volle maan lig te kijken. Op de achtergrond het geluid van een helicopter.Het is stil bij Oog op Zaandam, terwijl de media bol staan over de gebeurtenissen in Poelenburg. ‘Wat je aandacht geeft groeit’, is mijn overtuiging. De wijze waarop alles nu in de aandacht staat, zet alles op scherp. Overal politieauto’s, helicopters. Filmpjes op social media, bedreigingen over en weer. De Orkaan is erbij, de gemeente Zaanstad informeert. Wat wil ik daaraan toevoegen?

‘Verbinden door verbeelden’ is het doel van Oog op Zaandam. Hoe doe ik dat? Focussen op de mooie kanten, de leuke gebeurtenissen, details. Prachtige foto’s zie ik langskomen. Monique Anrochte plaatst prachtige foto’s van de Zaanse Schans, Stad aan de Zaan heet iedereen welkom bij de Dam tot Damloop, Marjolein Lensink maakt een geweldige serie op het voetbalveld van Zaandijk.

Natuurlijk ga ik daarin mijn aandeel weer leveren. Maar ook dit leeft in Zaandam. Hoe breng ik dit in beeld, zonder de tegenstellingen te versterken? Elke paar jaar is er weer zo’n groep in Poelenburg. Met inzet van wijkagent, straathoekwerk en jongerenwerk is daar steeds weer een oplossing gevonden. Overlast van jongeren was aanleiding tot opening van De Kanjer en later ook weer van de sluiting daarvan.

Een uitspraak die ik vanmiddag hoorde schiet me te binnen. ‘Het is tijd dat we naar het hele systeem gaan kijken en stoppen met alleen symptoombestrijding’. Het kader waarin dit gezegd werd was orthomoleculaire geneeskunde. Zou het ook opgaan voor sociale systemen? Hoe doorbreek je deze spiraal? Hij ziet een mogelijkheid

Dit alles speelt zich af, onder het licht van de maan. Hoe zal alles eruit zien bij de volgende maan?

2016-09-17

 

 


Next ArticleDam tot Dam: Ga jij lopen of kijken?