Dam tot Dam: Ga jij lopen of kijken?

De Dam tot Damloop is niet meer weg te denken uit het Zaanse straatbeeld. ‘Vandaag voor mij de dertigste keer’,
zag ik al langskomen op Facebook. Anderen kiezen om te kijken. ‘Met een lekker biertje op het beste plekje’. Bij Dennis op de Dijk – Cafe Lapaix – vond ik altijd een goed plekje.  Vlak voor het laatste stuk de deelnemers aanmoedigen, super! Het laatste uur van de Damloop is aangebroken als ik daar vandaag aankom. Inderdaad tref ik een grote groep mensen, die geniet van gezelschap en de aanblik van zovelen die de uitdaging zijn aangegaan. Als onderdeel van een vast loopprogramma, als personeelslid van een bedrijf of om het een keer mee te maken.

‘Ik heb zo vaak gekeken, ik wilde minstens een keer meedoen’, vertelt Michel. ‘Dat heb ik gedaan en nu sta ik weer hier, lekker langs de lijn’. De gezelligheid van deze loop, elke paar honderd meter een ander muziekje, vrolijke mensen langs de lijn en juist op dit laatste stuk de aanmoediging voor de mensen die er helemaal doorheen zitten: hoeveel mensen zullen om deze reden een keer hebben deelgenomen aan deze loop?

Inmiddels zijn er meerdere variaties: de wandeltocht op verschillende afstanden, de nightrun. En bij steeds meer mensen zie ik op Facebook dat ze naast kijken ook deelnemen aan een van deze variaties.

Het blijft ongelofelijk, deze onafgebroken stroom van hardlopende mensen, kijkers en aanmoedigers. Ik hoop het nog vele malen te beleven. Kijk voor meer foto’s op de Facebookpagina.

2016-09-18-1

 

 

 


Next ArticleTophandbal in Zaandam