Jim Terlingen schreef: Schaduw over Zonneschijn.

In kindertehuis Zonneschijn in Zeist zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen ondergedoken. De Utrechter Jim Terlingen schreef er een boekje over. Hierin vertelt hij de verhalen van onder andere Liliane en de broers Raphael en Martijn Altman twee  joodse  jongens uit Zeist,  die er tijdens de oorlog ondergedoken hebben gezeten. Jim Terlingen  heeft met behulp van informatie uit archieven en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.

Kindertehuis Zonneschijn werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gesticht als herstellingsoord voor zieke kinderen van welgestelde ouders. De schone lucht in Zeist is “goed voor kinderen met astma, bronchitis en nerveuze klachten”, staat in een brochure uit die tijd. In 1939 kwam ook de gezonde Ramses Shaffy in het tehuis, een onderbelichte periode uit zijn leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de directrices er op verzoek van het verzet tegen betaling ook joodse kinderen onderduiken. De auteur heeft met behulp van informatie uit archieven en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.

‘Schaduw over Zonneschijn – (oorlogs)verhalen uit een kindertehuis in Zeist’ is te koop in alle boekhandels in Zeist als fysiek exemplaar (18,75 euro, ISBN: 9789402147155) en ook bij webshops. Daar is het e-book ook te verkrijgen (7,99 euro, ISBN: 9789402147391)

Meer informatie op: Jim’s website over Zonnenschijnzeist.nl 

Jim Terlingen (1965) is gefascineerd door het verleden. Hij schrijft met regelmaat over geschiedkundige onderwerpen. Hij publiceerde eerder een boekje over een pand op de Vismarkt, een straat in de binnenstad van Utrecht. Zie: http://vismarkt13.blogspot.nl Hij organiseerde in 2015 bijeenkomsten tijdens de eerste Open Joodse Huizen  in Utrecht. Tijdens zijn inleiding besteedde hij aandacht aan een van de kinderen, die  tijdens de oorlog een van de onderduikers werd in Zonneschijn.
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.

Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.

‘Schaduw over Zonneschijn’
Prijs: 18,75 euro (ISBN: 9789402147155, 54 bladzijden)
Is op dit moment te koop in Zeist bij: 
Kramer en Van Doorn, 1e Hogeweg 10 D (website) – winkel met de meeste exemplaren
Groeneveld, Steynlaan 17 (website)
De Nieuwe Boekerij, Voorheuvel 76 (website)
Bruna, Slotlaan 197 (website)
In Utrecht:
Aleph, Vismarkt 9 (website)
The Read Shop, Ledig Erf/Oudegracht (website)
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.

Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.

Als e-book is hij te koop bij:

OogOpZeist.nl wordt ZeistinBeeld.nl

Een andere naam, een ander logo én een andere website, maar met foto’s en verhalen zoals u van ons gewend bent! ZeistinBeeld.nl is de opvolger van OogopZeist.nl. OogopZeist zal binnenkort verder gaan met een vernieuwde site en app. Op het vernieuwde OogopZeist mag iedereen foto’s en korte berichten plaatsen. Als fotograaf en fotologger gaat Mel Boas zelfstandig door  met een eigen website ZeistinBeeld.nl Via deze website, en de daaraan gekoppelde Facebook- en Twitterpagina, zullen we voortaan onze foto’s en verhalen publiceren, precies zoals u dit van ons gewend bent. De nieuwe website is  gebruiksvriendelijker en biedt een mooi overzicht van de laatste berichten. Op dit moment zijn wij hard bezig om onze nieuwe website te vullen zodat wij spoedig van start kunnen gaan.  U kunt helpen: Door onze nieuwe Facebook-pagina  te liken en ons te volgen op Twitter.
Auteursrechtelijk beschermd Het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van OogOpZeist.nl zijn, tenzij anders vermeld, auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan eerst contact op met de OogOpZeist.nl. Dat kan via onze contactpagina Voor prive gebruik zijn foto's te bestellen via onze OogOpZeist webshop op BoasPhoto.nl. De berichten van OogOpZeist.nl delen via Facebook of twitter mag wel, graag zelfs! © 2016 Mel Boas/Boasphoto.nl Eindredactie: Ingrid Wong/Krakeling Communicatie

Next ArticleDodenherdenking in het Walkartpark